Същност и съвети за успешен онлайн магазин
Същност и съвети за успешен онлайн магазин

1. Какви предимства има онлайн магазина?

Електронната търговия набира все по-голяма популярност у нас. Онлайн магазините или така наречените интернет магазини всъщност са бизнес уеб сайтове, геренериращи приходи онлайн. Чрез онлайн магазина, отпадат ограниченията като работно време и с него имате възможността да работите без ограничение като достигнете до посетители/клиенти из цял свят и по всяко време на денонощието.

2. Избор на подходяща платформа:

В днешно време съществуват множество варианти за избор на конкретна CMS (система за управление на съдържанието), с която можете да създадете Ваш собствен онлайн магазин. Ако нямате нужните умения и познания, може да се допитате до фирмата, която ще Ви изработи интернет магазина. Част от фирмите предлагат и техен CMS, който също може да Ви бъде полезен и да отговори на Вашите нужди и изисквания.

3. Дизайн:

Изборът на подходящ дизайн за онлайн магазина е едно от най-трудните решения, които трябва да предприемете. Не забравяйте, че той трябва да бъде лесен и удобен за клиентите. Не трябва да съдържа излишна информация, която може да отблъсне потребителите. Необходимо е внимателно да изберете какво ще съдържа всяка една страница от сайта. Целта на онлайн магазина е да привлече вниманието на клиента към продуктите Ви, още със влизането в сайта.

4. Информация:

Добре е предварително да прецените какво бихте желали да предоставите на клиентите си като информация относно Вашия продукт, бизнес или бранд. Информацията, която трябва да съдържа трябва да бъде внимателно селектирана и да грабва вниманието на посетителите. Текстовете със снимков материал са изключително подходящи за постигане на конкретния резултат. Информацията за стоките, които ще предлагате на пазара трябва да бъде кратка, точна и ясна и по възможност да се опишат ползите за клиентите и предимствата на продуктите, които предлагате.

5. Продукт, категория, филтър.

След като Вашият онлайн магазин вече е готов е необходимо да бъде „напълнен“ със продукти. Качването на продуктите изисква определени познания в ИТ сферата, за да бъде релевантен онлайн магазина и най-важното – да продава! Самите продукти трябва да са с подходящо описание и заглавие. Никога не описвайте продукта си само с едно изречение. Колкото повече информация съдържа Вашия продукт, толкова повече си улеснявате процеса на SEO оптимизацията по Вашия сайт. Важно условие тук е да обърнете внимание дори и на най-малките детайли като характеристики, размери, таблици и т.н на продукта. Клиента трябва да добие ясна и конкретна представа за продукта, който предлагате. Категориите на продуктите Ви трябва да са описани много точно, за да не бъдат подвеждащи и объркващи клиента. При необходимост можете да използвате и подкатегории. Препоръчително е да добавите и филтри като например: вид, състояние, цвят, размер и други). По този начин улеснявате потребителите и им давате възможност да избират по конкретни критерии за търсене измежду Вашите продукти. Така не само превръщате пазаруването им в приятно занимание, но и ги насочвате по възможно най-добрия начин.

6. Снимки:

Снимките трябва да бъдат с възможно най-добро качество. Ако имате възможност дори използвайте услугите на професионален фотограф – резултата ще бъде впечатляващ. Снимковият материал на продуктите, които ще предлагате до голяма степен определят до колко ще бъде ефективен Вашия онлайн магазин. Те трябва да бъдат със един и същ размер за всеки един продукт.

7. YouTube:

Създайте акаунт на бранда в youtube, с който гарантирано ще спечелите доверието във Вашите клиенти. С него можете да запознаете аудиторията/клиентите за способностите на дадения продукт в реална среда.

8. SEO оптимизация (реклама):

За всеки онлайн магазин е задължителна и необходима оптимизация. За да привличате все-повече клиенти и онлайн магазина Ви да се класира на водещи позиции при търсене в Google е необходимо да отделяте ежемесечно определен бюджет за платена реклама в Google – AdWords или Facebook. Препоръчително е да използвате колкото можете повече методи за популяризиране на Вашия уеб сайт, като дори го регистрирате в онлайн каталози, търсачки и т.н. Колкото повече средства отделяте за реклама, толкова по-ефективен ще бъде Вашия онлайн магазин (толкова повече продажби ще генерирате).

9. Социални мрежи:

Задължително си направете профили в социалните мрежи. С тях имате възможност да подобрите и развиете онлайн присъствието на Вашия магазин. Поканете приятели или познати да харесат страницата Ви, публикувайте активно статии, свързани с Вашата дейност или продукти. Резултатът от активността в социалните мрежи е да привлече вниманието на потребителя, като му предложи възможност да се възползва от Вашия продукт.

10. Поддръжка:

Поддръжката на онлайн магазин никак не е лесна, особено ако разполагате с голям обем от продукти. Ако предлагате богата продуктов асортимент и често Ви се налага да го обновявате и разширявате, а не разполагате с нужното време – задължително ще Ви трябва поддръжка!  Потърсете лице или фирма – някой, който ще се занимава с поддръжката на онлайн магазина – ще добавя и редактира продукти, ще попълва съдържание за продуктите или страниците и ще поддържа оптимизацията.

Какво трябва да знаем при поръчка на уеб сайт
Какво трябва да знаем при поръчка на уеб сайт?

Напоследък все повече хора, притежаващи собствен бизнес се ориентират в развитие на онлайн присъствието му. Своевременното взимане на това важно решение води до гарантирани резултати, които обаче изискват определено време и средства за реализиране. С развитие на онлайн присъствието на даден бизнес се елиминират границите, които всеки бизнес сам си поставя. Благодарение на интернет пространството в днешно време, възможността за разширяване обхвата за достигане до потенциални клиенти е факт, който всеки може да се възползва.  След като решението вече е взето, трябва да се запознаем с някои характерни особености, които ще са ни нужни, за да започнем.

 1. Подготовка:

Когато решим, че сме готови да поръчаме изработка на уеб сайт е много важно, предварително да сме се подготвили какво точно искаме да съдържа самия сайт. Предварителната информираност и добрата подготовка ни спестява редица разходи и време в последствие. Имайки в предвид, че всяко допълнение като дизайн на нова страница или програмиране на нова функционалност се заплаща допълнително и отнема време. Тук е важно да отбележим, че добрата подготовка, наред със специфичните изисквания трябва да бъдат упоменати още в началото преди започване на работа по изграждане на даден уеб сайт. Това важно правило спестява време и допълнителни средства на двете страни – фирмата, която ще го изработи и на Вас – клиентите.

 • Избор на фирма:

Преди да направите конкретен избор, добра практика е да се запознаете с това, какво предлага и защо да поверите бизнеса си точно на нея. За да добиете по-ясна представа за дейността й и да добиете увереност в избора си е необходимо да обърнете внимание на следните особености:

– Какви проекти е правила фирмата изпълнител, справила ли се е добре със изработката на сайтовете? Функционират ли все още? Бързо ли зареждат? Съществуват ли грешки по страниците? Какъв е дизайна, дали отговаря на съвременните изисквания за различните мобилни устройства?

– Самият сайт на фирмата изпълнител – лесен ли е за ориентация? как са изградени страниците, съдържат ли необходимата информация, от която се нуждаете?

– Препоръчително е да заявите консултация, която е безплатна и, в която ще зададете всички въпроси, които Ви интересуват. Не се притеснявайте да попитате за всичко онова, което не Ви е ясно или не разбирате!

 • Материали:

След като вече сте избрали фирмата, която ще изработи Вашия сайт е необходимо да подготвите и предоставите материали, които ще бъдат необходими за изработката на Вашия сайт. Те могат да бъдат по формата на снимки или текст (описание за Вашата дейност; описание/я на продукти (ако ще предлагате във Вашия сайт). Ако не разполагате с лого е необходимо да заявите изработката му, в последствие можете да го използвате за Вашите визитки. То трябва да бъде лесно запомнящо се и да Ви гарантира, че ще се отличавате от конкуренцията. Също така могат да се изискват и други материали, които бихте желали да се съдържат в платформата.

 • Хостинг и Домейн:

Хостинг – интернет пространството, където ще бъде разположено съдържанието на Вашия сайт. Домейн – името на Вашия сайт ( vashiasait.com или vashiasait.bg и т.н) – то трябва да бъде кратко, ясно и лесно запомнящо се. Ако не можете да се ориентирате към коя компания да заявите конкретните услуги за хостинг план и домейн е препоръчително да се посъветвате с фирмата изпълнител, за да направите най-правилния избор.

 • Уеб дизайн:

Изключително важно е сайта Ви да бъде с адаптивен (responsive) дизайн – визуализиращ пълното съдържание на сайта и пригоден за всякакви устройства ( компютри, таблети и телефони). Той е задължителен поради факта, че в днешно време много голяма част от потребителите използват именно своите мобилни устройства, за да сърфират в интернет пространството.

 • SEO Оптимизация:

Освен, че трябва да изглежда добре даден сайт, той трябва да бъде и добре оптимизиран. По този начин си осигурявате гарантиран приток от потенциални клиенти/посетители, интересуващи се от Вашата дейност. Също така си осигурявате класирането му на водещи позиции в мрежите за търсене като Google например. Самият процес по оптимизиране на съдържанието изисква определено време, а видимите резултати могат да отнемат дори и седмици.

 • Социални мрежи:

Маркетингът в социалните мрежи също играе важна роля в популяризирането на Вашия сайт. С помощта на социалните профили имате възможност да подпомогнете развитието на бизнеса си и да достигнете до по-голяма аудитория, съответно повече потенциални клиенти.

 • Поддръжка:

Поддръжката на сайта и на социалните мрежи е изключително важна, не само, за да потръгне бизнеса Ви, но и да поддържате конкретно ниво и да се разраствате. Препоръчително е след като вече разполагате с готов сайт, да не го оставяте на същото ниво, което е – със една и съща информация.  Колкото по-активен и поддържан е дадения сайт, колкото по-често се публикуват статии, новини или обновява продуктовата му гама статии, любопитно, новини и други, то толкова  повече посетители/клиенти ще има.

Какво представлява SEO оптимизацията
Какво представлява SEO оптимизацията?

Тя представлява дигитален метод за рекламиране и организиране на съдържанието на даден уеб сайт или блог. Абривиатурата SEO (Search Engine Optimization) в превод означава оптимизация за търсещи машини. При самият процес информацията от даден сайт се представя по целенасочен начин на търсещите машини като Google, Yahoo, Bing и Yandex например.
В резултат на което сайта се класира на челни позиции във водещите търсачки. Принципът на работа се свежда до следното твърдение: „Колкото по-често и на колкото по-водещо място се класира даден сайт в резултатите при търсене, толкова повече посетители се предполага, че ще има той“.

Защо това е толкова важно и необходимо за всеки сайт?

Представете си, че сте собственик на фирма или бизнес организация и искате да предлагате дадена услуга или продукт, посредством вашия уеб сайт. За да успеете да продадете продукта си обаче се нуждаете от клиенти, които трябва да са запознати със това какво всъщност предлагате. Тук главна роля играе СЕО оптимизацията, тя отговаря за изпълнението на тази функция, а именно – да привлича потенциални клиенти.

Какво още трябва да знаем за СЕО оптимизацията?

От най-голямо значение се оказва правилното разбиране на клиентския подход, т.е по какъв начин мисли клиента и как той търси дадена услуга или продукт, предлагаща се в интернет. Например https://saitdizain.com предлага услугата – изработка на сайтове. По пътя на логиката, ако потребител търси такава услуга, той ще напише „изработка на сайт“ в полето за търсене на Google. Аналогично, който има нужда от сео оптимизация ще изпише „сео оптимизация“ и така нататък. Изглежда лесно, но се изисква умение за разпознаване психологията на клиента и съответно да можем да се поставим на неговото мястото. Това става като разберем какво точно би изписал той, ако търси продукт или услуга, от която се нуждае.

Как влияе конкуренцията спрямо дадена ключова дума или израз?

Ако търсите някаква конкретна дума или фраза в някоя търсачка и резултатите са силно релевантни, т.е откривате много конкурентна информация, това означава, че търсената дума или фраза е силно конкурентна. В действителност нещата стоят по следния начин:

„Ако не съществуват голям брой сайтове, които предлагат конкретният продукт, услуга или информация, която търсите – оптимизацията става бързо и лесно”.

В противен случай обаче, колкото повече сайтове предлагат този продукт, услуга или информация, то толкова по-бавен и сложен става на оптимизиране на съдържанието.

Какви видове СЕО оптимизация съществуват?

СЕО оптимизацията може да бъде два вида:

 • вътрешна;
 • външна.

При вътрешната – информацията от даден сайт се класифицира по начин, по който Google и останалите търсачки разбират с кои ключови думи трябва да свържат конкретния сайт, аналогично – съдържанието в него.

При външната – създават се външни връзки към конкретния сайт, с които се посочва на търсещите машини каква информация съдържа той и с какви ключови думи трябва да се обвърже.

Колко време отнема оптимизирането?

Поради факта, че е индивидуален процес за всеки сайт не може да бъде посочен отговор на този въпрос. Самият процес може да отнеме от няколко дена до няколко месеца. Характерното тук е, че за да бъдат видими резултатите оптимизацията в търсачките се изисква определен период от време. Този период на практика показва ефективността от извършения процес на оптимизиране.

Кой вид СЕО оптимизация е по-добър?

В зависимост от това какво желаем да постигнем и до каква аудитория да достигнем, решението ни зависи изцяло от нашия личен избор. То е индивидуално за всеки сайт и зависи от обема на конкурентните думи или изрази, които ще асоциираме. Колкото по-конкурентни са думите или изразите – толкова по-ефективна ще бъде самата оптимизация.

Колко струва тази услуга?

Цената на практика не може да бъде еднозначно определена, причината за това е, че оптимизацията е индивидуална за всеки сайт и зависи от конкуренцията на конкретния пазар. Услугата от своя страна може да бъде под формата на еднократна такса или абонаментна поддръжка. И най-важното, което трябва да знаем, е че никой не може да даде пълна гаранция, че сайта ще бъде класиран на челна позиция в Google.

Какво представлява AdWords рекламата
Какво представлява AdWords рекламата?

AdWords е ефективен дигитален инструмент, осигуряващ визуализиране на вашата онлайн реклама и водещо позициониране на вашия уеб сайт или електронен магазин в резултатите от търсене в Google или други търсещи машини. За да бъде осъществено всичко това се подбират ключови фрази или думи, отговарящи на услугите, продуктите, или цялостната дейност, която обхваща вашия бизнес. Краткият текст е целенасочен и служи за ориентиране на клиентите за това с какво всъщност превъзхождате конкуренцията и каква е допълнителната стойност и ценност, която ще им дадете. Непосредствено след текста се намира и URL адрес (линк), откъдето Вашите потенциални клиенти или посетители могат да достъпят Вашата страница.

В случаите, в които даден потребител търси в Google дадена стока или услуга по ключова дума, присъстваща сред избраните от вас ключови думи, Вашата   AdWords реклама се показва на челна позиция или сред първите няколко резултата в мрежата търсене.  Адресът на вашата страница е оцветен в зелен цвят и е обозначен със стикер „реклама“. Позицията, на която ще се намира вашата онлайн реклама зависи от цената, която предварително сте заложили за едно кликване върху нея.

AdWords рекламата е предпочитан, удобен и ефективен начин за рекламиране на бизнеса, защото с нея заплащате само, когато потенциален клиент посети Вашия уеб сайт или се свърже с вас, а самите показвания (импресии) сред първите резултати от търсенето са безплатни.

С какво AdWords рекламата превъзхожда традиционните начини за реклама?

AdWords е само една от многобройните рекламиращи платформи на пазара в днешно време. Както разбрахте по-горе, платформата е удобна, понеже ви осигурява потенциални клиенти и плащате единствено за това.
Сега ще се опитаме да посочим някои от предимствата, а именно:

 • гъвкавост;
 • таргетиран трафик;
 • подробна статистика.

Рекламата в Google Adwords е изключително гъвкава и позволява промяната на ключови думи и реклами по всяко време и без ограничения. Това нейно предимство е изключително важно, поради факта, че голяма част от фирмите ежедневно предлагат нови услуги, продукти или оферти и конкуренцията е огромна. Успешният бизнес в днешно време изисква непрекъснати усилия и средства, за да сте в крак с тенденциите на пазара. За да успеете да се наложите на пазара и вашата фирма да е конкурентно способна, тя трябва да бъде лесно откриваема и да отговаря на изискванията на потенциалните клиенти. Google Adwords е сред най-предпочитаните онлайн платформи за рекламиране поради факта, че позволява редакция, която лесно и бързо се отразява във вашия бизнес профил и резултатите от търсене в Google.

Гигантската мрежа за търсене на AdWords, безспорно е една от най-точно таргетираните формати, създадени с цел ефективност и възвръщаемост на инвестициите. Факт, който говори за това, е че рекламите създадени с Google AdWords се показват само на определени таргет аудитории, които имат интерес и нужда от дадения продукт или услуга в точния момент. По този начин предлаганите продукти или услуги от вас достигат до потребителите, точно тогава, когато те имат най-голяма нужда от тях. Това качество на рекламата в AdWords моментално ви гарантира отлична възвращаемост на заявените от вас инвестиции и прави трафика от мрежата за търсене много по-целенасочен и ефективен.

Малко са рекламните медии, които осигуряват толкова детайлна статистика като Google AdWords. Подобно на останалите рекламни формати и тук разполагате с фундаментална статистика, която позволява следене на кликванията, импресиите, CTR, цената за кликване, както и разходите. AdWords обаче, превъзхожда останалите с нещо повече, а именно тя разполага със софтуер, с който имате възможност да измерите възвращаемостта на вашата инвестиция, което всъщност е най-важното за всяка една реклама – Каква печалба ще ви донесе?

Предимствата естествено не спират до тук, а ползите са неизмерими.
Ето и още някои от тях:

 • ниска цена за клик (цени започващи от 0,10 лв.);
 • пълен контрол на отделения за целта рекламен бюджет;
 • най-бърз и ефективен начин за позициониране на водещи позиции в Google;
 • без ограничение на броя реклами и ключови думи;
 • плащане само при посещение или връзка с вас;
 • обширна партньорска мрежа от сайтове, позволяващи визуализиране на рекламата ви във вид на банер, видео или текст.

Колко струва рекламата в Google AdWords?

Еднозначен отговор за това не съществува. Всеки сам решава, какви средства е склонен да отдели за реклама, а ефективността е пропорционална на инвестираните средства. Причината за това, е че самата реклама е динамична и индивидуална за всеки бизнес. За да се изготви оферта за такъв тип реклама, трябва предварително да се проучи конкуренцията във вашата бизнес среда. Получената оферта се определя в зависимост от това, колко мащабна е конкуренцията ви и следователно какви средства ще са ви необходими, за да се преборите с нея.

Защо всеки бизнес се нуждае от уеб сайт
Защо уеб сайта е задължителен за всеки бизнес?

Защо е необходим?

За всеки потребител или търговец е известен факта, че в днешно време почти не останаха хора, които да не потърсят услуга или продукт първо в интернет. Причината за това, е че всеки потребител желае да открие това, което търси по възможно най-лесен и удобен начин и на възможно най-добра цена, като използва интернет и си спести време, усилия и средства в търсене.

Какво губите, ако сте собственик на фирма, а нямате уеб сайт?

Темпото, с което се развиват интернет технологиите и търговията в днешно време са неизмерими. Самият процес на проучване заема ключова позиция за всеки потенциален клиент на даден бизнес.
Какво става, обаче ако разполагате с фирма, а сте неоткриваеми за клиентите?
Може би вашата търговия или предприятие върви добре, но не достатъчно. Конкурентите ви разполагат с уеб сайт и се питате с какво ви превъзхождат?
Отговорът е само един, а именно сайта не е изискуем, за да сте наравно със конкуренцията, а е задължителен за вашите клиенти – те трябва да знаят за вас и какво предлагате!

Какво ще се промени, ако решите да направите крачка напред и създадете ваш сайт?

На първо място всеки би си задал следния въпрос: с какво той ще ми бъде полезен и колко ще струва? Целта му е да помогне на бъдещите клиенти да достигнат до вас, като се запознаят с предлаганите от вас услуги или продукти и разберат, защо залагайки на вас те правят най-добрия избор!   

Именно това, е причината дори и най-малкият бизнес да разполага с повече клиенти и повече продажби от вас, които не разполагате с „визитка в интернет“. Благодарение на технологиите и рекламирането в онлайн пространството вашия бизнес ще бъде достъпен за потребителите винаги и по всяко време!

Преди да решите да го създадете е необходимо да си отговорите на следните въпроси:

1. Колко средства ще са ви необходими?

2. Готови ли сте да придобиете непознати досега технически умения, за да боравите с вашия бизнес в дигитална среда?

3. Имате ли желание и време да добавяте или променяте информация в него?

Съществуват множество варианти, при желание от ваша страна, да постигнете големи резултати, дори и с минимални усилия и средства. Многобройните възможности за дизайн и оформление представляват първото впечатление за вас на вашите потенциални клиенти. 
Административният панел от своя страна е вашия инструмент, с който лесно и бързо ще имате възможността да редактирате или добавяте съдържание във вашия сайт. Ако се затруднявате с боравенето на този инструмент, не бива да имате повод за притеснение. Можете да потърсите този вид услуга, като поддръжка от всяко студио за уеб дизайн.